31 Mayıs 2013 Cuma

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü, Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) üye ülkelerce, 1987 yılından bu yana, tüm dünyada kutlanan bir gündür.
Küresel Yetişkin Tütün Araştırması 2012 Türkiye Raporu'nun sonuçlarının tüm dünyayla paylaşılacağı 31 Mayıs 2013 tarihinde, Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Margaret Chan, Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi (CDC) ve Uluslararası alanda faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarına bağlı üst düzey yetkililerin katılımı ve Sayın Başbakanımız Recep Tayyip ERDOGAN' ın teşrifleriyle “31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü ve Küresel Yetişkin Tütün Araştırması Tanıtım Toplantısı” düzenlenecektir.
Toplantı, İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda, Yeşilay ve Bakanlığımız işbirliği ile yapılacak olup program saat 09:30’da başlayacaktır.
Dünya Sağlık Örgütü, Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi kapsamında, dünya ülkelerine tütün kullanımının ve tütün kontrolü konusundaki uygulamalarının etkili şekilde izlenmesi ve değerlendirilmesi için Küresel Yetişkin Tütün Araştırmasını (KYTA) periyodik aralıklarla yapmalarını önermektedir.
Bu araştırmayla 15 ve üzeri yaş grubunda ülkeyi temsil eder bir örnekte, uygun ve standart bir protokol ile bilgi toplanarak tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı, sigara dumanına maruz kalma durumu, tütün kullanımını bırakma eğilimi, kişilerin medya ve sağlık uyarıları konusundaki tutum ve algıları ile ilgili bilgiler elde edilmektedir.
Araştırmanın ilki 2008 yılında Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi (CDC) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işbirliği ile gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma, dünyada 14 ülkede eş zamanlı olarak yapılmıştır. Türkiye Küresel Yetişkin Tütün Araştırmasını ilk tamamlayan ülkelerden biri olmuştur. Küresel Yetişkin Tütün Araştırması, aynı kurumların işbirliğiyle 2012 yılında tekrarlanmıştır. 2012 yılında yapılan araştırmanın ön raporu Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 31 Ağustos 2012 tarihinde açıklanmıştır. 2008 ve 2012 yıllarının sonuçları karşılaştırıldığında, tütün ve tütün mamulü kullananların oranı; 15 yaş üzeri nüfusta %31.2’den %27.1’e, erkeklerde %47.9’dan %41.5’e, kadınlarda ise %15.2'den %13.1’e düşmüştür.
Ülkemizin gösterdiği bu başarı Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi (CDC) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından, dünya ile paylaşılmak istenmektedir.
Bu kapsamda;
31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü'nde İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak, İBB Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürlüğü ile işbirliği içinde, 15 ilçede bulunan 13 Alışveriş Merkezi, 7 Metro İstasyonu ve 2 Büyükşehir Belediyesi noktasında 22 stand kurulacak olup, bu standlarda 44 sağlık personeliyle hizmet verilecektir.
Stantlarda, CO ölçümü, fageström bağımlılık testi ile birlikte vatandaşlarımıza tütün ürünlerinin zararları konusunda farkındalık arttırmaya yönelik bilgilendirme ve yönlendirme yapılacaktır,
Kamu kurum ve kuruluşlarına posterler, vatandaşlara el ilanları ve broşür ile bilgilendirme yapılacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederiz.