3 Ekim 2013 Perşembe

1-7 Ekim Emzirme Haftası

Çocukların sağlığının korunması ve geliştirilmesi için yürütülen çalışmalar daha bebekler dünyaya gelmeden başlar ve doğumla birlikte artarak devam eder. Doğumu izleyen ilk 18 aylık dönemde bebeğin beslenme tarzı çocuğun daha sonraki fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimi açısından çok büyük önem taşır. Bir bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için ideal beslenme yöntemi emzirmedir. Büyüme ve gelişmenin çok hızlı olduğu yaşamın bu ilk birkaç yılında emzirmenin sürdürülmesi, çocuğun sadece o andaki değil daha sonraki yıllarda da fiziksel ve ruhsal sağlığını olumlu etkilemektedir. Ülkemizde çocuklarda ölüm nedenleri arasında beslenme yetersizlikleri, tek başına veya enfeksiyonlarla birlikte ilk sıralarda yer almaktadır.
Bu nedenle bebek ve çocukların beslenmelerinin doğdukları andan itibaren düzenlenmesi gerekmektedir. Bebeklerin yaşamlarının ilk 6 ayında tek başına anne sütü ile beslenmelerinin önemi büyüktür. Anne sütü bebekler için gerekli tüm besinleri içerir, kolay hazmedilir ve bebekleri hastalıklardan korur. Aynı zamanda da steril ve ekonomiktir. Ayrıca yapılan araştırmalar göstermiştir ki; anne sütü ile beslenen bebekler ileri yaşlarda zeka testlerinde daha başarılı olmaktadırlar. Emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesine yönelik olarak Sağlık Bakanlığınca 1991 yılından bu yana Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı yürütülmektedir. Bakanlığımızca yapılan değerlendirmeler sonucunda belirli standartlara uygun olan hastaneler Bebek Dostu Hastane olarak uluslararası platformda ödüllendirilmektedir. İlimizdeki doğumların % 95 ‘i bu ödülü almış olan Bebek Dostu Hastanelerde gerçekleşmekte olup yapılan yoğun çalışmalar sonucunda Bebek Dostu Hastane sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Yürütülen programın temel hedefi her bebeğin ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmesinin sağlanması ve 6. aydan sonra uygun tamamlayıcı besinlerle beraber emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesidir. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen başarılı çalışmalar neticesinde ülkemizde anne sütü ile beslenen bebek oranında çok ciddi artış sağlanmıştır. Bebek ölümlerinin önlenmesinde emzirmenin katkısı çok büyüktür. Emzirme yalnız başına tüm çocukların ölüm oranında yaptığı azalma % 13’ ken, ek beslenmede % 6 kadardır. Ülkemizde ilk 6 ay anne sütü ile beslenen bebek oranı % 41.6’ dır.
Emzirme Haftası olarak kutlanmakta olan 1-7 Ekim 2013 tarihleri arasında tüm sağlık kuruluşlarında anne sütü ve emzirme ile ilgili çalışmalar ve halk eğitimleri yoğun olarak devam edecektir. Amacımız ; geleceğimiz olan çocuklarımızın, kendileri için en ideal besin olan anne sütü ile beslenmelerini sağlayarak sağlıklı nesiller yetişmesine katkıda bulunmaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederiz.