11 Mart 2013 Pazartesi

11-17 Mart Glokom Haftası


    Glokom, halk arasında “göz tansiyonu” olarak bilinen yaygın bir göz hastalığıdır. Göz içindeki sıvı basıncının göz sinirlerine zarar verebilecek düzeyde olmasıyla ortaya çıkar. Tedavi edilmezse tam görme kaybına yol açabilir. Dünyada yaşanan körlüklerin ikinci sebebi olarak gösterilen glokom erken teşhis ve tedavi ile önlenebilir bir hastalıktır. Glokom, 40 yaş üzeri, ailesinde glokom bulunan, hipotansiyon, hipertansiyon, diyabet, migren ve miyopisi olan kişilerde normalden fazla risk oluşturmaktadır.
    Glokom tanısının konulmasında konunun uzmanı göz hekimi tarafından yapılan detaylı bir göz muayenesi çok önemlidir. Yapılan muayenede görme keskinliğinin belirlenmesi ve rutin göz kontrollerinin yanısıra göziçi basıncının yani göz tansiyonunun ölçümü, göziçi sıvısının dışa boşaldığı kanalların yeraldığı bölgenin kontrolü ve göz sinirinin durumunun değerlendirilmesi büyük önem taşır.
    Glokom hastaları; glokom hastalığı, tedavisi ve olası riskleri konusunda yeterince bilgi sahibi olmalıdırlar. Risk altındaki kişiler yılda en az bir kere göz muayenesinden geçmelidirler, çünkü gerekli tedaviyi almayan glokom hastaları tam görme kaybı olasılığı ile karşı karşıyadırlar.
    Glokomun neden olduğu görme kaybının geri dönüşü mümkün olmadığından özellikle risk faktörü olanların periyodik göz muayenelerini yaptırmaları gerekmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederiz.