11 Mart 2013 Pazartesi

Kadın ve Ruh sağlığı Konulu Konferans


    KADIN VE RUH SAĞLIĞI İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh sağlığı programları Şubesi tarafından Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde 08.03.2013 tarihinde Halk Sağlığı Müdürlüğü Konferans Salon'unda “ Kadın ve Ruh Sağlığı ” konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doktorlarından Psikiyatri Uzmanı Dr. Sema YEŞİLYURT konuşmacı olarak katıldı.
    Müdürlüğümüz bünyesinde çalışan personele yönelik olarak düzenlenen konferansta; Kadınların yaşadığı ruhsal sorunlar: Kadında stres yaratan durumlar, Kadında ruhsal hastalıklar (Anksiyete bozuklukları, Depresyon) Cinsellikle ilgili yaşanan sorunlar, kadınları etkileyen hormonlar ve yol açtığı durum, Gebelik ve sonrasında yaşanan sıkıntılar, Doğum kontrolü haplarının kadın ruh sağlığına olumsuz etkileri, adet öncesi yaşanan sıkıntılar ve Menapozda ki kadının ruhsal durumu ana başlıkları altında konular ayrıntılı anlatıldı.
    Uz. Dr. Sema YEŞİLYURT Kadınlarda depresyonun, erkeklere oranla 2-3 katı daha fazla olduğunu kadınlarında ruhsal hastalık yaşama sıklığının erkekler göre daha fazla olduğunu belirtti. Ve Türkiye’den rakamlar vererek, şehirlerde evli kadınların %18’i, köylerde de % 76’sı eşleri tarafından dövüldüğünü ifade etti. Kadınların dünyadaki işlerin %66’sının kadınlar tarafından görüldüğünü, buna karşın kadınların dünyadaki toplam gelirin ancak %10’nu ve dünya’ da ki mal varlığının ise % 1’ine sahip olduklarını sözlerine ekledi. Yine dünyadaki işlerin % 34’ünün erkekler tarafından görüldüğünü ama erkekler dünyadaki toplam gelirin % 90’ına ve toplam mal varlığının % 99’una sahip olduklarını bildirdi. Bu yaşanan eşitsizliğin sonucunda kadının ruh sağlığının daha fazla etkilendiğini söyledi.
    Dr. Sema YEŞİLYURT; Kadına yönelik şiddetin azaltılmasında; eğitimin önemli rol oynadığını, stresle başa çıkma, ebeveynlik eğitimi, ruh sağlığı eğitimi, gibi bilinçlendirme çalışmalarının önemli olduğu ve damgalamaya karşı çalışmaların yapılmasını, ayrımcılık ve şiddete karşıda yürütülen çalışmalarının yoğunlaştırılmasının gerekliliği üzerine vurgu yaptı.
    İnsanların ruh sağlığı ile ilgili yaşadıkları sorunlarda tedaviye başvurmada zorluk yaşadıklarını, toplumun olumsuz bakışı nedeni ile yardım alacakları kurumlara başvurmaktan çekindiklerini belirtti. “Ruh Sağlığı Kurumlarına başvurmaktan çekinmeyin ve sağlığınızı ihmal etmeyin” dedi Konferansın bitiminde sorularını yanıtlayan YEŞİLYURT hastalık tedavisinin dışında tedavinin kişilerin yaşamlarında yapabilecekleri bir şeyler olduğunu bununda hastalıkların önlenmesinde temel olabileceğini belirterek yapılabilecekleri örnekler vererek açıkladı.
Ruh Sağlığı ve Beden Sağlığımız Bir Bütündür.
İhmal Etmeyelim

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederiz.